Elroq külső és belső megjelenés: tágasság, egyszerűség, intuitivitás és tiszta vonalak jellemzik

Külső megjelenés: A Škoda Elroq az első szériamodell, amely az új Modern Solid dizájnnyelvet tükrözi

Az új Škoda Elroq kompakt külső méretekkel, markáns formával és letisztult vonalakkal rendelkezik. A fényes fekete Tech-Deck Face, a visszatérő egyedi matt króm szín és az új exkluzív Timiano zöld szín együttesének köszönhetően, a vadonatúj Elroq az első olyan Škoda szériamodell, amely a Modern Solid korszak új dizájnnyelvét alkalmazza. Emellett új világítási lehetőségek és kiváló aerodinamikai tulajdonságok jellemzik a cseh autógyártó akkumulátoros-elektromos portfóliójának legújabb tagját, amelynek légellenállási együtthatója 0,26-nál kezdődik.

Oliver Stefani, a Škoda vezető formatervezője így nyilatkozott: "Az új Elroq esetében Škoda Design csapatunknak sikerült megőriznie és újraértelmeznie a Škoda kulcsfontosságú dizájnelemeit, és új ötletekkel és vizuális díszítésekkel – mint például a fényes fekete Tech-Deck Face – kombinálni őket. Ez az új Modern Solid dizájnnyelvünk egyik jellemzője, amely egy új korszak kezdetét jelzi. A Modern Solid a robusztusságot, a funkcionalitást és a hitelességet képviseli, miközben a biztonság és az erő érzetét sugallja. A Škoda Elroq jellegzetes formájával, funkcionális, minimalista és letisztult megjelenésével a tökéletes jármű a Škoda új formatervezési szemléletének bemutatására."

A Tech-Deck Face előrevetíti a Škoda hűtőrács jövőbeli megjelenését

A vadonatúj Škoda Elroq mérföldkő a cseh márka történelmében. A kompakt elektromos SUV az első olyan Škoda sorozatgyártású jármű, amely az új Modern Solid dizájnnyelvet alkalmazza. Az ismert Škoda vonások megmaradtak, de egy teljesen új megközelítésből. Az új védjegy a Tech-Deck Face, amely az elöl elhelyezkedő ismerős Škoda hűtőrácsot helyettesíti. Emögött a fényes fekete elem mögött a mérnökök olyan érzékelőket rejtettek el, mint a radar és az első kamera. Kicsit feljebb, az Elroq erősen kontúros motorháztetőjén az új Škoda felirat látható, így ez a márka első olyan sorozatgyártású modellje, amely elhagyja a korábban ott elhelyezkedő logót. A feliratok, valamint a márka- és modellmegjelölések hátul egyedi matt króm színben pompáznak. Ez vonatkozik a robusztus első lökhárítón elhelyezett betétre és a könnyűfém keréktárcsákon található Škoda logókra is.

Új LED-es fényváltozatok, új „négyszemű” arc és minimalista 2D megjelenés

A Modern Solid korszakban a fényszórók karcsú vonalvezetéssel és minimalista, tudatos tervezéssel rendelkeznek. Újraértelmezték a Škoda SUV tipikus négyszemű arcát, és kizárólag LED-technikát alkalmaztak hozzá. Míg a fényszórók keskeny felső szegmensei nappali menetfényként, helyzetjelzőként és irányjelzőként szolgálnak, addig a nagyobb alsó modulok a fontos tompított és távolsági fényszórók funkcióját látják el. Az új, kiemelkedő jellemzők közé tartozik a Light Band, amely vizuálisan összeköti a fényszórókat. Ez a Light Band kezdetben kizárólag a First Edition modell esetében lesz elérhető.

Mátrix fényszóró technológia és adaptív világítási módok

Az Elroq fényszórói kétféle változatban kaphatók: az alapkivitelben a felső sávban folyamatos nappali menetfény és visszajelző modul található, az alsó sávban pedig a tompított és a távolsági fényt jelző LED-modulokat tartalmazó közös egység. A felső kategóriás LED Matrix fényszórókban négy különálló, téglalap alakú LED-elem alkotja a nappali menetfénysávot a felső lámpaegységben. Az alsó modulban két feltűnő LED-blokk került használatra. 36 egyedi fényszegmenssel ellátott Mátrix-technológiával rendelkeznek, amelyek a fényszóró használata során szelektíven árnyékolják a szembejövő forgalmat. Ezenkívül a LED Matrix fényszórók öt adaptív világítási módot kínálnak: Városi üzemmód, Vidéki üzemmód, Autópálya üzemmód, Időjáráshoz igazodó üzemmód és Turista üzemmód az út másik oldalán közlekedő országok számára. A hátsó lámpák szintén a Modern Solid dizájnnyelvet követik, finom vonalakkal és minimalista 2D-s megjelenéssel. Még a standard változat is 100 százalékban LED-technológiát használ. A csúcsváltozat dinamikus visszajelzőket, háttérvilágítású kristályos elemeket, a csomagtérajtó nyitásakor megjelenő animációt és kétféle, a fényszórókat integráló Coming/Leaving Home animációt kínál.

Lágyan lejtő tetővonal és számos tervezési finomítás a kiváló aerodinamika érdekében

A Škoda Elroq jellegzetes, letisztult oldalprofilja dinamikus ívvel büszkélkedhet, amely az aero-optimalizált A-oszloptól indul, és a lágyan lejtő tetővonalig tart, amely szinte észrevétlenül ível át a csomagtérajtó feletti, kis légterelőkkel ellátott tetőspoilerbe. A mindössze 0,26-os légellenállási együtthatóval rendelkező kiváló aerodinamika a számos okos tervezési finomításnak, köztük a speciálisan formázott külső tükröknek az eredménye. Az első lökhárító mögötti aktív hűtőhenger automatikusan kinyílik, ha az akkumulátorrendszernek hűtőlevegőre van szüksége. Ha a hűtési igény alacsony, akkor bezáródik, és csökkenti a légellenállást, ugyanúgy, mint az elülső légfüggönyök esetében. Optimalizálják a légáramlást az első lökhárító és a kerekek körül, és csökkentik a kerekek mögötti turbulenciát. A kerékrés-csökkentők minimalizálják az első lökhárító és az első kerekek közötti távolságot. Ez szintén segít csökkenteni a turbulenciát az első lökhárítónál, így a légáramlás a karosszériához közel marad. A 19-21 colos könnyűfém keréktárcsákat aerodinamikailag is optimalizálták, a markáns kerékjáratokat pedig fekete szegély emeli ki.

Timiano zöld: exkluzív szín az Elroq sorozathoz

A Škoda Elroq 4488 milliméter hosszú, 1884 milliméter széles és 1625 milliméter magas. 2765 milliméter tengelytávval rendelkezik, a menetkész tömege pedig 1949 kilogramm. Kilenc fényezés közül lehet választani. A három alapszín közül az egyik a Timiano zöld, amely most debütál a Škoda kínálatában. Ez a szín kizárólag a Škoda Elroq esetében lesz elérhető.

Belső tér: Tágasság, egyszerűség, intuitivitás és tiszta vonalak jellemzik

Az Elroq a kompakt külső méretek mellett tágas belső teret kínál az utasok számára, beleértve a kategória legnagyobb csomagtartóját és az okos tárolási lehetőségeket. A belső teret letisztult dizájn, intuitív infotainment funkciók és fejlett, fenntartható anyagok jellemzik. Az akár három digitális kijelző, az új felhasználói felület és a fizikai gombsáv rendkívül egyszerű használatot tesz lehetővé. A dizájnopciók a fenntarthatóságra és az innovatív, tartós és praktikus anyagokra összpontosítanak.

Egyszerűség és tág terek az új Elroq belső terében

A vadonatúj Škoda Elroq belső terét az egyszerűség, a letisztult vonalak, az új fenntartható dizájnopciók és a tágasság jellemzik. Az első ülések belmagassága 1056 milliméter, a hátsó üléseké pedig 990 milliméter. A csomagtartó 470 literes űrtartalmával a legnagyobb ebben a járműosztályban, és a hátsó ülések lehajtásával maximálisan 1580 literesre bővíthető. Az új Modern Solid dizájnnyelvnek megfelelően, a kormánykeréken a márka logója helyett a Škoda felirat szerepel.

A 13 colos infotainment kijelző és a szélvédő-kijelző kiterjesztett valósággal az alapfelszereltség részét képzi

A Škoda Elroq alapfelszereltségként minden esetben központi, 13 colos infotainment-kijelzővel rendelkezik. Az új felhasználói felület, amelyet először a jelenlegi Enyaq, valamint a Superb és a Kodiaq új generációi mutattak be, világos, intuitív kezelőfelülettel és grafikai kialakítással rendelkezik. A járművezetők akár öt billentyűparancsot állíthatnak be a gyakran használt járműfunkciókhoz, valamint három parancsikont az alkalmazásokhoz. Emellett áttekinthetőbb menüstruktúrát, továbbfejlesztett navigációs rendszert és még felhasználóbarátabb légkondicionáló rendszert is kínál. Az infotainment kijelző alatt egy fizikai gombsáv is található, amely gyors hozzáférést biztosít a segédrendszereket, a vezetési módokat, a parkolási funkciókat és a klímaberendezéseket vezérlő menükhöz.

A digitális műszeregység világos és intuitív áttekintést nyújt a legfontosabb menetadatokról. Opcióként elérhető a kiterjesztett valóság funkciókkal és tovább optimalizált grafikával ellátott szélvédő-kijelző. Feltünteti a sebességet, a felismert közlekedési táblákat, a sebességtartó automatika és a segédrendszer adatait, valamint a navigációs utasításokat. A kiterjesztett valóság emellett további információkat vetít a járművezető látóterébe. Ez magában foglalhat dinamikus navigációs nyilakat, célállomásjelzőket, üdvözlő és búcsúzó logókat és dinamikus vezetéstámogatókat.

Dizájnopciók számos tartós és fenntartható anyaggal

Az Elroqhoz elérhető dizájnopciók esetében a Škoda még nagyobb hangsúlyt fektet az innovatív, fenntartható, tartós és praktikus anyagokra. A belépő szintű Studio dizájnopció letisztult, egyszerű belső térrel és fekete szövet üléshuzattal rendelkezik. A Loft dizájnopcióban a mohazöld színű kontrasztos varrás friss hangsúlyokat ad az antracitszürke belső térnek. Az üléshuzatok műbőrből és sötét kékesszürke RecyTitan szövetből készültek. Ez az ajtópanelek, ülések, műszerfal, középső kartámasz és térdfelület esetében kerül használatra. Az anyag 78%-ban újrahasznosított, például italos palackokból készült PET-et tartalmaz. A Škoda modellben most először keverednek a mechanikusan újrahasznosított, használt ruhákból származó szálak (6%) egy olyan csúcstechnológiás eljárással, amely a körforgást biztonságos vegyi kezeléssel kombinálja. A fonalak fonása és sodrása során mutatott aprólékos figyelem biztosítja a kényelmet, tartósságot és fenntarthatóságot.

A Lodge dizájnopció egy Technofil nevezetű anyagot használ, amely 75 százalékban újrahasznosított ECONYL® szálakból és 25 százalékban poliészterből áll. Az innovatív ECONYL® fonál nejlonhulladékot, például a halászhálók anyagát, szövethulladékot, illetve kiselejtezett szőnyegeket hasznosít újra, új nejlonfonallá alakítva a hulladékanyagot. A kiváló súrlódás- és kopásállóságáról ismert ECONYL® nejlon 100 százalékban regenerálható, vagyis minőségromlás nélkül hasznosítható, formázható és fonható újra. A Lodge dizájnopció fekete TechnoFil szöveteket kombinál világosszürke műbőrrel. Fekete tetőkárpitot és számos narancssárga színű részletet tartalmaz, például a biztonsági öveken, valamint az ülések és a kárpitozás kontrasztos öltéseiben. Ezt a kombinációt a Škoda Vision 7S koncepciójármű ihlette, a fekete bőr és a konyakszínű kontrasztos varrással ellátott műbőr klasszikus eleganciájára összpontosítva.

Okos részletek és tágas hely az utasok és a csomagok számára

Az okos tárolási lehetőségek, például a csomagtartó két oldalán található két további rekesz, összesen 48 literes kapacitással bír. Ezek is a Simply Clever vadonatúj funkciói közé tartoznak, akárcsak a kalaptartó alatti töltőkábel tárolóháló és a csomagtérfedél, amely alacsonyabbra is felszerelhető. Ez különösen sokoldalúvá teszi a rakteret. A csomagtartóban található QR-kóddal elérhető a jármű felszereltségének és funkcióinak gyors áttekintése. Interaktív video-utasítások magyarázzák el a csomagtartó polc vagy a vadonatúj hálórendszer használatát. A számos népszerű Simply Clever részlet között megtalálható még egy Jumbo box okos tárolótálcával és táblagép-tartóval, egy tárolódoboz a hátsó utasok számára, behajtható akasztók a csomagtér mindkét oldalán, egy rakodóelem a csomagtér padlója alatt, egy válaszfalhálós paraván, egy fenntartható jégkaparó gumiabroncs horonymélységmérővel az ötödik ajtópanelben, egy fenntartható esernyő a vezetőajtóban erre a célra kialakított tárolórekeszben, és egy elakadásjelző háromszög a csomagtérajtóban.

Akkumulátorok és hajtásláncok: Nagy hatótávolság és még rövidebb töltési idő a még jobb vásárlói élményért

Három különböző akkumulátormérettel – 55 és 82 kWh között – és 125 kW és 210 kW* közötti teljesítménnyel a vadonatúj Škoda Elroq a személyes választásról szól. A legnagyobb lítiumion akkumulátorral felszerelt változatok hatótávolsága a WLTP-ciklus szerint több mint 560 kilométer, a végsebességük pedig 180 km/óra. Az optimalizált előmelegítés biztosítja, hogy a DC gyorstöltő állomásokon 24 perc alatt feltölthetők legyenek 10 százalékról 80 százalékra

Johannes Neft, a Škoda Auto Igazgatótanácsának technikai fejlesztésért felelős tagja így nyilatkozott: "A Škoda Elroq a sikeres Enyaq modellcsaládunk modern és hatékony elektromos hajtásláncát egy újabb járműszegmensbe helyezi át. A teljesítmények és a különböző hajtásláncok széles skálájával, valamint a három különböző méretű akkumulátorral már a kezdetektől fogva biztosítjuk ügyfeleink számára a választás szabadságát. Kiváló aerodinamikájának köszönhetően az Elroq több mint 560 kilométeres hatótávolságot ér el, így ideális a hosszú távú utazásokhoz is. Az akár 175 kW-os töltési sebességnek és az optimalizált előmelegítésnek köszönhetően 28 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető fel. Az Elroq kiemelkedő mindennapi használhatóságot biztosít, és pontosan azt nyújtja ügyfeleinknek, amit a Škoda márkától elvárnak."

Négy változat, három akkumulátorméret

A Škoda Elroq a Volkswagen Csoport modulszerű elektromos hajtáskoncepcióján (MEB) alapul, és hatékony hajtáslánc-változatokkal lép be a kompakt SUV szegmensbe: ezek az Elroq 50, 60, 85 és a 85x. A nagyfeszültségű lítiumion-akkumulátorok három méretben kaphatók. A hátsókerék-hajtású Elroq 50 a belépőszintű modell, amely 55 kWh bruttó (52 kWh nettó) akkumulátor-kapacitást és több mint 370 km hatótávolságot kínál. A hátsó tengelyen elhelyezett villanymotor 125 kW csúcsteljesítményt és 310 Nm maximális nyomatékot biztosít. Az Elroq 60 hátsókerék-meghajtással is rendelkezik. 63 kWh (nettó 59 kWh) akkumulátor kapacitást biztosít, és több mint 400 km-es hatótávolságot kínál. 150 kW teljesítményű és 310 Nm nyomatékú motorral rendelkezik. Mindkét változat végsebessége 160 km/óra.

Škoda Elroq 85 hátsókerék- vagy összkerékhajtással

A két legerősebb Elroq változat rendelkezik a legnagyobb akkumulátorral, amelynek kapacitása 82 kWh (nettó 77 kWh). Az Elroq 85-ben ezt egy 210 kW-os* hátsó motor egészíti ki, amely 545 Nm maximális nyomatékot juttat a hátsó kerekekhez. Az Elroq 85x alapfelszereltségeként az első tengelyen elhelyezkedő külön villanymotor teszi lehetővé az összkerékhajtást. Mindkét változat végsebessége 180 km/óra. A WLTP-ciklus szerint az Elroq 85 biztosítja a szegmens egyik leghosszabb maximális hatótávolságát, ami több mint 560 kilométer. Ettől lesznek tökéletes társak a hosszabb utazásokhoz.

Rövid töltési idő

A nagy töltési kapacitás és az optimalizált előmelegítés rövid töltési időt biztosítanak a vadonatúj Škoda Elroq minden változatánál. A két 85-ös sorozatú változat 82 kWh-s akkumulátora gyorstöltő állomásokon akár 175 kW-os töltési sebességgel 28 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető fel. A 145 kW, illetve 165 kW töltési teljesítményt támogató Elroq 50 és Elroq 60 esetében ugyanez a folyamat legfeljebb 25 percet vesz igénybe. Minden Elroq modell legfeljebb 11 kW-os töltési sebességet támogat az AC töltőállomásokon.

Nagyfeszültségű akkumulátorok moduláris kialakítással

A vadonatúj Škoda Elroq Li-ion akkumulátorai moduláris kialakításúak. Az Elroq 50 akkumulátora nyolc modulból, az Elroq 60 akkumulátora kilenc modulból áll. Az Elroq 85 és Elroq 85x akkumulátorok 82 kWh kapacitása tizenkét modulra van elosztva. Az akkumulátorokat a jármű padlójában, az első és hátsó ülések alatt, valamint a középkonzol alatt helyezték el, hogy biztosítsák az alacsony súlypontot. Az Elroq akkumulátorának kialakítása, beleértve a folyadékhűtő és fűtőrendszert is, megegyezik az Enyaq családjáéval. Az akkumulátor optimalizált előmelegítő funkciója növeli a hatékonyságot a DC gyorstöltő állomásokon. A navigációs rendszer útvonaltervezésének használatakor automatikusan aktiválódik, vagy manuálisan is elindítható az infotainment rendszer töltési menüjéből. Az akkumulátor aktuális hőmérsékletét és a töltöttségi állapotot az akkumulátor termomenedzsment rendszere folyamatosan figyeli, és szükség esetén aktiválja a hőmérséklet-szabályozást.